Dom, 4545 m

Zonsopgang

Algemene info:
Hoogte: 4545 m
Coördinaten:
46º05'N 7º51'O

 

 

 

 

De Dom is de hoogste berg van Zwitserland die geheel op Zwitserse bodem staat. Andere hoge bergen dienden vroeger als natuurlijke grenzen. De Dom is 4545 m hoog en is de middelste berg van de beroemde Mischabelgroep (Mischabelgruppe of Mischabelkette). Deze groep bestaat uit de Täschhorn, Dom en Lenzspitze. De Mischabelgroep is het tweede hoogste bergmassief in Zwitserland, na de Monte Rosa. De Dom ligt tussen Saas Fee in het oosten en Randa in het westen en wordt voornamelijk beklommen vanuit Randa. Dat is een gemeente in het Mattertal, vlak bij Zermatt.

Als je vanuit Saas-Fee de Dom wilt beklimmen ga je via de Mischabelhütte. Je vertrekt dan vanaf Saas-Fee richting Hannig. Daarna stijgt het pad behoorlijk en gaat het zigzaggend naar meer rotsachtig gebied. Daarna gaat het over een steile graat met grote rostblokken, veel klimwerk, diepe afgronden, kettingen en daarbij een adembenemend uitzicht. Het pad is goed aangegeven, maar hoogtevrees is taboe. Het is geen tocht voor beginners, want het is niet ongevaarlijk. Uiteindelijk kom je dan bij de Mischabelhut aan. 

De eerste beklimming was op 11 september 1858 door J. Llewellyn Davies, Johann Zumtaugwald, Johann Kronig en Hieronymous Brantschen. 

De berg werd vernoemd naar de domheer van Sion, Joseph Anton Berchtold.